Cholesterol je tuková látka nachádzajúca sa v každej bunke
tela, kde v zdravom množstve pomáha s produkciou
hormónov, vitamínu D a kyselín zúčastňujúcich sa
na trávení. Poznáme dva základné typy cholesterolu:
HDL-C, často nazývaný ako dobrý cholesterol
LDL‑C, často nazývaný ako zlý cholesterol
LDL cholesterol je škodlivý, ak ho je v obehu veľa. Nadbytočný LDL cholesterol sa ukladá v stenách ciev, čo vedie k vážnym zdravotným problémom.
Nadbytok LDL‑C a triglyceridov môže spôsobiť ich hromadenie v stenách tepien, čím sa vytvorí tzv. plak. Tepny sa takto zužujú, čím sa obmedzuje množstvo krvi, ktoré nimi môže pretekať. Ak sa plak naruší, poškodená tepna môže začať krvácať, čo spôsobí vznik krvných zrazenín, ktoré sa dostanú do rôznych častí tela.
Keď sa zrazenina vytvorí v koronárnych artériách (srdcové cievy), ktoré zásobujú srdce krvou, môže to prerušiť prísun kyslíka, ktorý srdcový sval potrebuje na prežitie. To spôsobí infarkt myokardu.
Vysoká hladina LDL‑C je zvyčajne asymptomatická, čo znamená, že vo väčšine prípadov nebudete mať žiadne prejavy, keď sa hladina LDL‑C zvýši . Môže sa vyskytnúť u ľudí bez ohľadu na hmotnosť, výšku, u mužov alebo žien; neexistuje žiadna „typická“ osoba s vysokým LDL‑C.
Vysoký LDL‑C je jeden z hlavných rizikových faktorov kardiovaskulárnych úmrtí. Čím dlhšie zostane váš cholesterol vysoký, tým väčšia je pravdepodobnosť, že dostanete srdcový infarkt alebo mozgovú príhodu.
Zníženie LDL‑C na odporúčanú úroveň a jeho udržanie na tejto úrovni patrí medzi najdôležitejšie kroky, ktoré môžete podniknúť na zníženie rizika závažných kardiovaskulárnych ochorení.
Máte vyššiu hladinu LDL cholesterolu, než je odporúčané? Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, ako ju znížiť a udržať v odporúčaných hodnotách.
Na čo sa zamerať po infarkte myokardu